A cseljabinszki magyar tb. konzulátus megnyitása alkalmából április 26-án Borisz Dubrovszkij, Cseljabinszk-megye kormányzója fogadta Balla János moszkvai nagykövetet és a kíséretében jelen levő Szűcs Szergej főkonzult, Kádas Endre vezető konzult, Gombaszögi Jánost, a Fővárosi Vízművek Zrt területi igazgatóját, az Uráli Vízmű Rt magyar-orosz közös vállalat vezetőjét, és Viktor Loscsenko cseljabinszki magyar tb. konzult. A megbeszélés során a felek áttekintették Magyarország és Cseljabinszk megye gazdasági kapcsolatait és a további együttműködés perspektíváit.

Cseljabinszk polgármestere és a város vezetői külön találkozó keretében fogadták a delegációt. A magyar részvétellel beindult projektek és az együttműködési lehetőségek áttekintése mellett a tiszteletbeli konzul beszámolt jövőbeni terveiről.

A küldöttség látogatást tett a Dél-Ural-i Történeti Múzeumban, majd felkeresett három világszínvonalon felszerelt egészségügyi intézményt, így az Onkológiai Centrumot, ahol bemutatták a világon is egyedülálló sugársebészeti berendezést; a Gyermek Onkológiai Központot, amely az általános egészségbiztosítási rendszer keretein belül magas színvonalon látja el az erre rászoruló gyermekeket és segíti rehabilitációjukat, illetve a tavaly átadásra került Perinatális Intenzív Centrumot, ahol a legfejlettebb orvos technológiák és protokollok segítségével őrködnek a kismamák és újszülöttjeik egészsége felett.

 

  

 Forrás: gubernator74.ru/

 http://cheladmin.ru/

 https://regnum.ru/

 http://www.apiural.ru/