Március 14-én a Magyar Pontnak is helyet adó Jekatyerinburgi Városi Könyvtár Központtal közösen ünnepséget tartottunk az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 170. évfordulója, valamint a jekatyerinburgi főkonzulátus megnyitásának 10. évfordulója alkalmából.

A mintegy 60 fő részvételével lezajlott rendezvényen a főkonzul és a könyvtárigazgató köszöntőjét követően beszédet mondott Alekszandr Harlov, az OF KÜM regionális képviselője, Vaszilij Kozlov, Szverdlovszk megye külgazdasági minisztere, Tatjana Merzljakova megyei emberi jogi ombudsman és Makszim Dokucsajev, a városi adminisztráció külügyi igazgatóságának vezetője. Valamennyi felszólaló nagyra értékelte a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatokat, a főkonzulátus egy évtizedes tevékenységét, a megye és a város kulturális, gazdasági, oktatási és idegenforgalmi életében betöltött szerepét.

Az ünnepség kulturális programjának keretében Larisza Jemeljanova, a jekatyerinburgi operettszínház szólistája magyar operettekből adott elő dalokat, Arszenyij Jeszaulkov zongoraművész Liszt darabokat játszott és mari dalokkal fellépett a „Sztarinnaja Pesznja” Szverdlovszk megyei mari népdalegyüttes.

A rendezvényen megnyitottuk a Széchenyi István életét és munkásságát bemutató orosz nyelvű roll-up kiállítást. Bemutattuk a könyvtárban nemrég nyílt „Magyar Terem” helyiséget, amely a 2009-ben felavatott Magyar Pont vagy „Magyar Sarok” helyébe lép jelentősen kibővülve, valamint átadtuk a díjakat a könyvtárral közösen meghirdetett „Az én Magyarországom” c. amatőr fotópályázat  győzteseinek.

Fotók az eseményről: