Konzuli kerületünk Oroszország 17 millió négyzetkilométernyi összterületéből mintegy 7 millió négyzetkilométert ölel fel, mely 18 közigazgatási területre oszlik. Így kerületünk részét képezi az Altáj, а Burját, а Hakasz és а Tuva köztársaság, a Bajkálontúli, а Krasznojarszki és а Permi határterület, a Hanti-Manyszi és a Jamal-Nyenyec autonóm körzet, valamint CseljabinszkIrkutszk, Kemerovo, Kurgan, Novoszibirszk, Omszk, Szverdlovszk, Tomszk és Tyumeny megye.

 

Jekatyerinburg (oroszul: Екатеринбург), amely otthont ad Főkonzulátusunknak, Oroszország negyedik legnagyobb városa MoszkvaSzentpétervár és Novoszibirszk után, lakosainak száma csaknem 1.5 millió. Jekatyerinburg Szverdlovszk megye (Свердловская область) és egyben az Uráli szövetségi körzet központja, mely egyike Oroszország 8 szövetségi körzetének. 

Az 1720-ben alapított települést I. Katalin cárnő tiszteletére nevezték el. 1924 és 1991 között a város nevét Szverdlovszkra változtatták, és mivel hadiipari központ volt, a várost külföldiek nem látogathatták.

A város a Transzszibériai vasútvonal 1816-os kilométerénél, a Tobol folyó mellékfolyója, az Iszety partján terül el. Európa és Ázsia határvonala Jekatyerinburg nyugati határán húzódik.

A kontinentális éghajlatú város időjárása rendkívül változékony, jellemzően csak két évszak, a tél és a nyár különíthető el érzékelhetően. A tél akár 6 hónapig is eltarthat, a várost novembertől májusig hó fedi, ilyenkor a hőmérséklet tartósan -30 fok alá is csökkenhet. A nyár rövid, az átlaghőmérséklet 23-25 fok körül alakul.

A város és a megye egyike Oroszország legdinamikusabban fejlődő körzeteinek. Jelentős tudományos és ipari központ, a nehézipari és vegyi üzemek, a vas- és színesfém-kohászati ​​művek, a hadiipari vállalatok vezető helyet foglalnak el az ország gazdaságában.

Jekatyerinburg 16 állami felsőoktatási intézményében 140 ezren tanulnak, az oktatás szivonala föderációs szinten is kimagasló.

A várost a történelem viharai sem kerülték el, itt végezték ki a bolsevikok II. Miklós cárt és családját 1918. július 16-án, ide telepítették ki a második világháború során az ország nyugati területeiről az ipari vállalatok és a múzeumok nagy részét.  

Mindkét világégés idején jelentős hadifogoly táborokat hoztak létre a környező megyékben, ahol több tízezren lelték halálukat, köztük magyar hadifoglyok ezrei.

Forrás: Wikipédia